Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Lokaliteter i Danmark 
Stationen i Nordjylland set fra luften.
Stationen i Nordjylland set fra luften.

Indhentningsstation i Jylland 

En af FE's to indhentningsstationer ligger i Nordjylland nær Hjørring. Den er kendetegnet ved de seks store radomer, der har præget landskabet siden 2002.

En radome er reelt et engelsk ord – en sammenfletning af ordene radar og dome. Når en antenne pakkes ind (sædvanligvis i glasfiberstof), kaldes det en radome. Det er først og fremmest en afskærmning mod vind og vejr, men også en beskyttelse mod f.eks. hærværk og nysgerrighed.

Området huser også Forsvarets Auktionsplads, der to gange om året sælger udstyr, som er skrevet ud af materiellisten. Derfor de mange køretøjer på billedet, der ikke vedrører FE’s virksomhed.

Stationens historie
Indhentningsstationen ligger ikke langt fra Hjørring by i Nordjylland og dens historie går tilbage til april 1950. Her havde den til huse i en del af en træbarak i dét, der hed Skibsbylejren, hvor hæren og flyvevåbnet også havde enheder. Lejren var oprindelig anlagt af tyskerne under 2. verdenskrig, og efter krigen overtog det danske militær lejrens udstyr og bygninger.

I 1970 lejede forsvaret størstedelen af Skibsbylejrens område ud til Grønlandsministeriet, der brugte området som efterskole for grønlandske børn.

Indhentningsstationen kom derfor over i murstensbarakken, der blev adskilt fra den øvrige lejr ved hjælp af hegn.

I 1978 begyndte man at arbejde med satellitindhentning. Det var en meget lille kapacitet, men på mange måder banebrydende.

I 1981 valgte Kriminalforsorgen at leje sig ind i de mange barakker for at bruge dem som fængsel, men i 1987 besluttede man så at rive alle træbarakkerne ned. En enkelt blev dog fredet, nemlig vagthuset, der står endnu. Det bruges af den lokale afdeling for Dansk Politihundeforening.

Tre af de i alt seks radomer i nærbillede. Stationen med de seks karakteristiske radomer set fra luften.
Billede til venstre: Tre af de i alt seks radomer i nærbillede. Billede til højre: Stationen med de seks karakteristiske radomer set fra luften.
Sidst opdateret 28-02-2013 - kl. 11:29

Fakta

Elektronisk efterretningsindhentning er en af metoderne, der anvendes af FE til at indsamle informationer om forhold i udlandet af betydning for Danmarks sikkerhed, herunder for danske militære enheder og andre, som er udsendt til løsning af internationale opgaver.

FE har siden slutningen af 1940'erne haft kapacitet til at udføre elektronisk efterretningsvirksomhed, herunder aflytning af kommunikation. Denne kapacitet bliver løbende opdateret i takt med den teknologiske udvikling.

Virksomheden er alene rettet mod forhold i udlandet.