Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Viden om 

Historisk udstyr 

Efterretningstjenesten har gennem årene anskaffet og selv udviklet elektronisk udstyr til indhentning af informationer. Her er et udpluk af nogle af de apparater, der tidligere er brugt i tjenesten.


Lorenz Lo 6K39
Her ses en tysk HF-modtager, Lorenz Lo 6K39, der er fremstillet i 1940. Det var med modtagere af denne type, at tjenesten startede sin indhentning i 1948. Søværnet havde ”arvet” dem fra tyskerne efter befrielsen i 1945. Modtagerne blev overført til Søværnets Radiotjeneste (SRT), der var den første danske elektroniske indhentningstjeneste. Den blev senere til Forsvarets Centralradio (FCR) og i 1971 blev den en del af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
Lo 6K39 var en robust modtager med vægt på cirka 60 kilo, og dækker frekvensområdet 1,5 til 25 MHz.

Lorenz Lo 6K39 HF-modtager
FCR-båndoptageren
Denne type spolebåndoptager blev konstrueret og sat i produktion af ingeniørerne i Forsvarets Centralradio i 1960’erne. Den blev bygget i et betydeligt antal i tjenestens eget værksted, og blev brugt til at optage telekommunikation fra Warszawapagtens flåde- og flynet. Det var nødvendigt at bygge den, fordi de kommercielle båndoptagere, der dengang var på markedet, ikke kunne holde til den gentagne frem- og tilbagespoling, som bearbejdningsarbejde krævede. Den opfyldte sit formål i mange år, indtil kassettebåndoptagere blev tilgængelige omkring 1980. Den fotograferede båndoptager har nr. 71 og har som sløring firmanavnet ”Nordisk Electric”.

FCR- spolebåndoptager
ICOM IC R-71E
Denne japanske HF-modtager er et godt eksempel på 40 års teknologisk udvikling fra tjenestens start i 1940’erne til 1980’erne, hvor denne modtager er fremstillet. Den er fuldt transistoriseret og mikroprocessorstyret. Den har digitalt display, automatisk scanningsmulighed og hukommelse. Den er en udmærket og anvendelig modtager, som fungerede i mange år i tjenesten. Den vejer 7,5 kg og dækker frekvensområdet fra 0,1 til 30 MHZ.

ICOM IC R-71E HF-modtager

Sidst opdateret 28-02-2013 - kl. 12:02

Interne links