Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Viden om 

Ofte stillede spørgsmål 

Arbejder FE sammen med andre efterretningstjenester?

Opretholdelsen af absolut fortrolighed er den væsentligste spilleregel for alt bilateralt efterretningssamarbejde. Det gælder både de udvekslede oplysninger og selve eksistensen af samarbejdsrelationen. FE har derfor ikke mulighed for at be- eller afkræfte eksistensen af samarbejdsrelationer.


Eksisterer aflytningsnetværket ECHELON og er Danmark involveret heri?

Echelon skulle angiveligt være betegnelsen for et verdensomspændende aflytningsnetværk.


FE har ikke kendskab til det såkaldte Echelon-samarbejde ud over de oplysninger, som har været fremme i pressen og i forskellige udenlandske rapporter, og FE deltager ikke i et sådant samarbejde.


FE kan derfor heller ikke be- eller afkræfte eksistensen af et sådant samarbejde. FE har dermed heller ikke noget grundlag for at kommentere om de oplysninger herom, der gennem tiden er fremkommet bl.a. i medierne, er rigtige eller forkerte.


Det såkaldte Echelon-samarbejde har flere gange været behandlet i Folketinget. Skiftende ministre har besvaret spørgsmål og forespørgsler herom. Der kan bl.a. henvises til F5 9. december 1999, F55 og F56 18. maj 2000, F38 24. april 2001 og F10 21. februar 2002.


Senest har forsvarsministeren den 19. juni 2002 besvaret spørgsmål 62 fra Folketingets Forsvarsudvalg herom. Forsvarsministerens svar lød:
"Regeringen har ikke kendskab til det såkaldte Echelon-samarbejde ud over de oplysninger, som har været fremme i pressen og i forskellige udenlandske rapporter.
Regeringen kan ikke be- eller afkræfte eksistensen af det såkaldte Echelonsamarabejde. Danmark deltager følgelig ikke i det såkaldte Echelonsamarbejde."


De nævnte debatter og forespørgsler om Echelon kan findes på Folketingets hjemmeside www.ft.dk

Sidst opdateret 28-02-2013 - kl. 12:03

Interne links

Eksterne links